Založ si blog

Smrť galérie?

Publikum – mám na mysli aj to “neumelecké” – rado uspokojuje svoje potreby v novovznikajúcich verejných priestoroch. Posledných niekoľko rokov (5-10), sa tak záujmy presúvajú do novovznikajúcich “galérií” pri supermarketoch, parkoch a podobne, a to len preto, aby umenie oslovilo masy. Ďalšími “prenášačmi umenia” sú aktivisti, ktorí prenášajú umenie do public space, čím sa absolútne stiera inštitucionálna hygiena a koncepcia umeleckej výstavy spájanej s miestom a časom, teda tej, kde sa stretáva záujemca o dielo s dielom samotným a pocitom na ceste dielami, na ktorej jedno dielo ovplyvňuje druhé. Už Yves klein, vystavujúc v roku 1958  prázdnu galériu, sa zahral s publikom – aby poukázal na to, že umenie sa má odohrávať vonku, aby nebolo izolované od skutočného sveta. Výstavy sa “množia” so vznikom komerčných galérií a kvázigalérií, ktoré predtým vôbec neboli určené na vystavovanie. A tak sa jedinečnosť a kvalita inštitucionálnej základne stráca. Priestory s galerijným potenciálom musia hľadať nové možnosti “zárobku”. Fetišizmus kurátora tvoriť stále nové výstavy upadá do skepsy nielen z nedostatku financií, ale aj nezáujmu a počtu návštevníkov (?). Aká je teda budúcnosť umeleckej inštitúcie v čase internetu? Príde k symbolickej smrti tradičnej galérie?

 

Prvé stretnutie s belgickým umením

03.02.2013

Po mojom príchode do Belgicka (Bruselu), kedy som sa konečne ako tak etablovala (po 3 dnoch) som sa ihneď vybrala „obzrieť“, čo sa tu deje. Teda, aj pozrieť čo sa predáva. Dostala som sa na predajnú výstavu diel mladých umelcov (bližšie http://www.bozar.be/activity.php?id=11821&lng=en ), kde sa v paláci nachádzalo niekoľko fotografií, malieb, inštalácií a asi [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2417x
Priemerná čítanosť článkov: 1209x

Autor blogu

Kategórie