Založ si blog

Smrť galérie?

Publikum – mám na mysli aj to “neumelecké” – rado uspokojuje svoje potreby v novovznikajúcich verejných priestoroch. Posledných niekoľko rokov (5-10), sa tak záujmy presúvajú do novovznikajúcich “galérií” pri supermarketoch, parkoch a podobne, a to len preto, aby umenie oslovilo masy. Ďalšími “prenášačmi umenia” sú aktivisti, ktorí prenášajú umenie do public space, čím sa absolútne stiera inštitucionálna hygiena a koncepcia umeleckej výstavy spájanej s miestom a časom, teda tej, kde sa stretáva záujemca o dielo s dielom samotným a pocitom na ceste dielami, na ktorej jedno dielo ovplyvňuje druhé. Už Yves klein, vystavujúc v roku 1958  prázdnu galériu, sa zahral s publikom – aby poukázal na to, že umenie sa má odohrávať vonku, aby nebolo izolované od skutočného sveta. Výstavy sa “množia” so vznikom komerčných galérií a kvázigalérií, ktoré predtým vôbec neboli určené na vystavovanie. A tak sa jedinečnosť a kvalita inštitucionálnej základne stráca. Priestory s galerijným potenciálom musia hľadať nové možnosti “zárobku”. Fetišizmus kurátora tvoriť stále nové výstavy upadá do skepsy nielen z nedostatku financií, ale aj nezáujmu a počtu návštevníkov (?). Aká je teda budúcnosť umeleckej inštitúcie v čase internetu? Príde k symbolickej smrti tradičnej galérie?

 

Prvé stretnutie s belgickým umením

03.02.2013

Po mojom príchode do Belgicka (Bruselu), kedy som sa konečne ako tak etablovala (po 3 dnoch) som sa ihneď vybrala „obzrieť“, čo sa tu deje. Teda, aj pozrieť čo sa predáva. Dostala som sa na predajnú výstavu diel mladých umelcov (bližšie http://www.bozar.be/activity.php?id=11821&lng=en ), kde sa v paláci nachádzalo niekoľko fotografií, malieb, inštalácií a asi [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2419x
Priemerná čítanosť článkov: 1210x

Autor blogu

Kategórie